Latest Post
Magyarországon a pazarlás nagyobb mértékű, mint a világátlag (1,9 vs 1,7). A változáshoz nem elég elszigetelt csoportokban szélsőségekben gondolkodni, tömegeknek kell változtatniuk a hétköznapi szokásaikon.

Az EcoPunk Találkozón a megszokott kereteket elhagyva, a szabadban gyűjthetjük be a hétköznapok ökológiájával kapcsolatos legfrissebb, minőségi ismeretanyagot, amelyhez eddig vagy egyáltalán nem vagy csak négy fal között, neon fényben fértünk hozzá. A szabadtéri kötetlen “konferencián” egyszerre több színpadon tartanak interaktív előadásokat, vitákat, workshopokat a legismertebb hazai és nemzetközi előadók, valamint olyan gyakorlati megvalósítók, akik a saját témájuk kiemelkedő szakemberei, ugyanakkor nyilvános előadás keretében még soha nem osztották meg tapasztalataikat.

Mitől Eco?
Mitől Punk?
Mi az, hogy EcoPunk?

Az EcoPunk Találkozó egy, a fogyasztói szokásokkal szembemenő, azokat lebontó, átfogó mozgalom része, amelynek alapja egy gondolkodásmódjában új, a megszokottat, komfortosat megkérdőjelező, leváltó ideológia. Hangvételében kicsit gunyoros, nagyon modern, és friss. Mindent újraértelmez: a hulladék-nyersanyag, az ürülék-virágföld…

 

A szemléletváltás többnyire a lelkiismeret-furdalásban gyökerezik, annak felismerésében, hogy a tanult, megszokott létezésünk kárára van a Természetnek, ami végső soron a mi kárunkat okozza. Ám semmilyen tudatos lépés és változtatás nem jár közvetlen pozitív visszacsatolással. Környezettudatosan élni szívás. Rengeteg lemondással és konfliktussal jár.

Elutasítjuk a lelkiismeret-furdalás keltést, egymásra mutogatást.

Mindenki a saját ökológiai lábnyomáért felel. Az EcoPunk Találkozón közösen keresünk gyógyírt a saját lelkiismeret-furdalásunkra és olyan megoldásokat próbálunk bemutatni a témában jártas szakértőkön keresztül, amelyekből mindenki összeállíthatja magának azt, amit hétköznapi életébe bele tud illeszteni.

Miért más tartalmilag az EcoPunk, mint a többi zöld konferencia?

Sok a halálfélelmet, klíma szorongást keltő tartalom, elözönlenek bennünket az óceánszennyezésről, haldokló jegesmedvékről szóló cikkek, de a riogatás úgy tűnik, nem vezet eredményre. Megoldásokat, lehetőségeket, pozitív utakat mutató, könnyen hozzáférhető, értelmezhető, megalapozott információra van szükség, a lehető legszélesebb körben. A meglévő tartalmak, még ha színesek, ingergazdagok is, sokszor nehezen emészthetőek, megosztók, magunkra hagynak bennünket egy felszínes ismeretanyaggal, amelyet ezer helyről kell összegyűjtenünk, egyedül kell rendszereznünk.

 

Számos szervezet, blogger, influencer tevékenykedik a környezetvédelem területén, mondhatjuk, hogy minden főbb témának vannak képviselői, szakértői. Jellemzően önállóan publikálnak, tevékenykednek, láthatóan tudnak egymásról, ismerik egymást, de ritkán dolgoznak össze.

Még a legfelkapottabb témák, mint a műanyag mentesség, hulladék mentesség sincsenek a magyar valóságra lefordítva, mi is az óceánok tisztaságáért és a bálnák jogaiért küzdünk, holott még közvetett kapcsolatunk sincs egyik óceánnal sem. Így a probléma úgy tűnik, mintha távoli lenne. Magyarországon a pazarlás nagyobb mértékű, mint a világátlag. (1,9 vs 1,7)

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által kiadott legfrissebb jelentés szerint a 1,5 °C-os melegedés ijesztő következmények sorát indíthatja be, amiket csakis egy most kezdődő, emberöltőnyi időt (30 év) igénybe vevő, s az egész világra kiterjedő átalakulással előzhetünk meg.

Nem elég elszigetelt csoportokban szélsőségekben gondolkodni. Tömegeknek kell változtatniuk a hétköznapi szokásaikon. Mindenkire szükség van, az üzleti élet szereplőire ugyanúgy, mint a magánszemélyekre. Piaci alapon rontottuk el, piaci alapon is kell helyrehozni.

 

A rendezvény célja, hogy széles tömegek számára tegyük elérhetővé és vonzóvá, a saját ökológiai lábnyomuk csökkentését. Ezért bárki, aki ellátogat a Találkozóra, tartson bárhol a szemléletváltásban és éljen bármilyen életet, biztosan kell, hogy találjon olyan megoldásokat, amelyeket hazatérve, a hétköznapi életébe be tud integrálni.

Ezt úgy érjük el, hogy egy fedél alá hozzuk a főbb témakörök ismert szakértőit. Gyakorlati tanácsokat, megoldásokat, praktikákat gyűjtünk egy térbe, és átjárhatóvá tesszük a különböző témákat. Kísérleteket végzünk, kételkedünk, válaszokat keresünk.

Ami a Föld nevű bolygón való fizikai létezésünkhöz szükséges, arra mutatunk fenntartható alternatívát.